Voedingstips om je beach body in vorm te houden

Vakantietips voor je zomers figuur!

Hoera, het is weer bijna zover: vakantie!

Voor de meesten is dit één van de hoogtepunten van het jaar. We trekken dan met zijn allen massaal naar zonnigere oorden om te genieten van de zon, zee, strand, natuur enz. om lekker te relaxen en tot rust te komen. Contradictorisch genoeg brengt zo’n reis ook wel wat stress mee:

More...

 • Waar ga je bijvoorbeeld naartoe
 • hoe ga je er naartoe
 • welke accommodatie
 • ben je niets vergeten
 • … 
vakantie

Voor sommige mensen bezorgt zo’n reis nog extra stress en voorbereidingswerk, namelijk het streven naar een “beach-proof body”. Dit vergt wel wat extra inspanningen en misschien ook wel wat opofferingen. De verleiding is dan ook groot om, als je dan effectief op vakantie bent, je te belonen met al dat lekker en exotisch eten dat op reis toch zoveel beter smaakt dan bij je thuis. Gelijk heb je!

Het zou daarentegen natuurlijk wel erg jammer zijn dat je zo hard hebt gewerkt voor dat mooie lichaam, maar het op reis zodanig laat hangen dat je met enkele extra kilootjes terug naar huis keert en al dat hard labeur terug ongedaan is gemaakt. Dan is al de moeite die je hebt gedaan voor niets geweest en dat maakt het terug thuiskomen nog minder fijn want thuiskomen = terug op regime. Jammer toch?

Om zo’n situatie te helpen voorkomen, dacht ik dat het wel nuttig is om jullie wat voedingstips te geven over hoe je kan genieten op reis, maar met mate!

Accommodatie

Alles begint met een goede voorbereiding en die begint eigenlijk al bij het boeken van de accommodatie. Als je je karakter en doorzettingsvermogen wil testen, moet je zeker naar een all-in resort gaan. Zulke plaatsen barsten natuurlijk van de verleidingen en je mag er dan nog eens oneindig veel gebruik van maken ook! Klinkt als een droom voor de echte Bourgondiër, maar als je zorg wil dragen voor je lijn (en gezondheid!) kan je best een accommodatie kiezen waar je zelf instaat voor je eigen eten. Op die manier kan je op je eigen ritme leven en heb je zelf in de hand wat er precies allemaal in de potten en dus ook op je eigen bord terecht komt.

Regelmaat

Wat betreft je eigen ritme, het is wel belangrijk dat je een bepaalde maaltijdstructuur hanteert. Best kan je 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 – 3 tussendoortjes eten op een dag. Waarom, hoor ik je al vragen? Omdat je op deze manier voorkomt dat je grote honger krijgt. Dit kan je helpen om je portiegroottes onder controle te houden en bewuste keuzes te maken. Misschien heb je het al wel eens meegemaakt dat je met grote honger thuiskwam van je werk of misschien juist met honger naar de winkel bent gegaan. Weet je nog wat je toen hebt gedaan? De kans is groot dat je het eerste wat je tegen kwam direct hebt opgegeten, heel snel en waarschijnlijk ook te veel hebt gegeten of dat je net ineens een immens grote voorkeur had voor vettige of zoete dingen. Dus ja, grote honger voorkomen is beter dan te genezen!

Langs de andere kant is het niet verstandig om een of meerdere maaltijden over te slaan om zo een copieuze maaltijd te compenseren. Je gaat hierdoor inderdaad op korte termijn ervoor zorgen dat je minder energie (= kilocalorieën) binnen krijgt. Helaas gaat je lichaam automatisch energiezuiniger werken en er dus ook voor zorgen dat je minder energie verbruikt waardoor je makkelijker bijkomt als je terug normaal begint te eten. Bovendien kan je op deze manier grote honger in de hand werken waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen van veel eten – vasten – veel eten – vasten. Met andere woorden: maaltijden overslaan heeft een tegengesteld effect!

Goede start van de dag!

Ze zeggen wel eens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. In zekere zin is dat wel waar. Het is namelijk zo dat als je bij het ontbijt al gezonde keuzes maakt, de kans groter is dat je gedurende de dag ook gezondere keuzes maakt. Als je bijvoorbeeld de dag begint met veel zoetigheid zoals een paar koffiekoeken en glazen fruitsap, dan creëer je een soort van zoetpatroon waardoor je doorheen de dag eerder geneigd bent om naar zoete dingen te grijpen. Water zal bijvoorbeeld ineens niet meer zo aantrekkelijk zijn omdat het niet goed doorsmaakt en je zal dan geneigd zijn om iets zoet te drinken zoals fruitsap, frisdrank of misschien wel wat cocktails.

Drank

Over drank gesproken: vaak gaan vakanties ook gepaard met alcohol, in alle vormen en maten. Een wijntje of cocktail op een zonnig terras is voor veel mensen pas echt vakantie. Dit moet absoluut kunnen, maar zorg er ook voor dat je dagelijks voldoende water drinkt! Alcoholische dranken bevatten namelijk redelijk wat energie en werken ook vochtafdrijvend. In combinatie met het warme weer op reis raak je al snel uitgedroogd! Probeer dus zoveel mogelijk water te drinken. Dit helpt ook om je hongergevoel onder controle te houden aangezien dorst vaak verward wordt met honger. Puur enkel en alleen water kan je wel eens beu worden. Daarom dat je het ook eens kan “tweaken” door er wat schijfjes komkommer, sinaasappel, citroen of een beetje munt in te doen!

Restaurant: Voedingstips

Als je zelf instaat voor je eigen eten, mag het koken natuurlijk geen last worden – het is en blijft vakantie – en kan je af en toe wel eens op restaurant gaan. Dan is het zaak van verstandige keuzes te maken:

 • Kies bijvoorbeeld maaltijden met vis, mager vlees of vegetarische maaltijden.
 • Zoek een gerecht zonder vettige saus.
 • Maaltijden met veel groenten zijn altijd een goede keuze! Groenten verzadigen sterk hoewel ze vrij weinig energie aanleveren. Een slaatje op een warme zomeravond kan ook zo verfrissend zijn!
 • Gegrilde of gekookte gerechten zijn altijd een betere keuze dan gebakken of gefrituurde zaken.
 • Probeer tussendoor en bij de pastamaaltijden geen brood te eten. Het is natuurlijk verleidelijk om ervan te eten als het voor je neus staat, maar vaak doe je dit uit verveling in afwachting van je echte gerecht. Je overheerlijk gerecht zal nog beter smaken als je ernaar hebt kunnen uitkijken en een beetje honger hebt!

Buffet

Als je dan toch in een hotel zit waar je kan aanschuiven aan het buffet, kunnen deze voedingstips je helpen om je niet te overeten:

 • Zorg ervoor dat je geen grote honger hebt als je naar buffet gaat. Zo heb je zelf meer in de hand hoeveel je eet en heb je minder de neiging om je overvol te eten.
 • Zoek een kalme plaats in de ruimte waar je rustig kan genieten van je eten. Ga zeker niet naast het buffet zitten waar je opgejaagd wordt door alle mensen en je door het eten in verleiding wordt gebracht.
 • Neem een klein bord. Dit helpt je om de portiegrootte onder controle te houden.
 • Je hoeft niet alles van het buffet te proeven, scan het buffet en kies enkel de dingen die je echt lekker vindt en geniet hiervan. Kies bij voorkeur witte vis of mager, onbewerkt vlees en vermijd vettige sauzen. Rauwkost geeft ook een voller gevoel dan warme groenten.
 • Luister naar je lichaam en stop met eten als je verzadigd bent. Ken je grenzen!
 • Eet niet te veel. Probeer traag te eten, kauw goed en neem kleine hapjes. Eet bewust en geniet van elke hap. Als je bord leeg is en iedereen is nog aan het eten, zal je immers sneller geneigd zijn om bij te scheppen.
 • Vermijd het eten van brood bij/tussen de maaltijden.

Beweging

Wat nu met de rest van de dag? We zijn hier al hele tijd bezig over eten terwijl dat hopelijk niet het enige is wat je op vakantie doet! Een gouden tip die niet alleen je lichaam maar ook je geest ten goede komt: beweeg zoveel mogelijk! Ga op ontdekking in je nieuwe omgeving en geniet van het goede weer! Trek erop uit met de fiets of ga te voet wat stadjes verkennen. Bij de meeste accommodaties in zuiderse landen is er altijd wel iets van water in de buurt (zwembad, meer, zee). Wat is er zaliger dan een zonnige dag te beginnen en/of af te sluiten met een verfrissende duik? Voor de fanatiekelingen onder jullie die een activity tracker hebben, je kan er een sport van maken om elke dag minstens 10.000-15.000 stappen te zetten. Dan ben je zeker goed bezig! En waarom probeer je tijdens je vakantie niet de gratis kick ass challenge uit. Het is het ideale moment om te beginnen met sporten!

😉

Probeer vooral de focus te leggen op de hele beleving van de vakantie (natuur, uitstappen, mensen leren kennen, gezelligheid, …) en niet enkel op het lekker eten! Het is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een geslaagde vakantie, maar het zou niet de bovenhand mogen nemen!

Ten slotte

Ten slotte heb ik nog een aantal recepten die handig zijn als je met de auto op reis gaat. Deze recepten zijn bedoeld om zelf verantwoorde en makkelijke snacks/maaltijden mee te kunnen nemen voor onderweg. Op die manier ben je niet afhankelijk van de shops langs de kant van de autostrade waar ze vaak niet zo’n gezond aanbod hebben dat meestal ook vrij prijzig is. De recepten kan je natuurlijk ook gebruiken voor een lekkere en snelle maaltijd als je op locatie bent!

Ben je geïnteresseerd in deze recepten? Klik hier, en laat even weten waar ik ze naartoe moet sturen! Je krijgt ze meteen en ook binnen de 5 minuten in je mailbox.

Voila, ik hoop dat jullie hier iets mee zijn! Onthoud vooral: vakantie dient vast en zeker om vollenbak te genieten, maar met mate te eten

😊
Hebben jullie zelf nog tips voor mede-vakantiegangers? Hou je vooral niet in en post ze hieronder!

Goede reis!

Jens

sportdiëtist 185.be​