8 redenen waarom je niet meer afvalt

Je doet alles juist en toch val je niet of niet genoeg af ?

Zo frustrerend ! Je doet wat je moet doen, je hebt je levenswijze drastisch omgegooid, je kiest voor gezonde voedingsmiddelen, je sport of beweegt regelmatig en je zorgt dat je niet meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Waarom in godsnaam val je dan niet meer af terwijl vermageren in het begin zo vlot liep?

Worstel je met de weegschaal en denk je dat je echt alles volgens het boekje doet? Wel, er kunnen dan nog verschillende redenen zijn waarom je niet de vooruitgang boekt die je zou verwachten.

Om je te helpen, hier zijn 8 van de meestvoorkomende redenen waarom je trager afvalt dan je zou willen:

1. Je eet meer calorieën dan je denkt​

Vermageren is een kwestie van energiebalans, eerst en vooral moet je dus echt zeker zijn dat je niet teveel calorieën binnen neemt.

Een koekje bij de koffie, het overschotje op het bord van je kind, de pralines die op het werk rond gaan als er iemand jarig is.. Dat kan stevig door gaan wegen​.

Daarom, als je het nog niet doet, probeer bij te houden wat je allemaal eet op een dag. Doe dat een week lang en kijk of de realiteit overeen komt met wat je denkt dat je eet. (de app MyFitnessPal is hier handig voor)

2. Je verwacht teveel​

Als je begint met diëten dan gaat gewicht verliezen behoorlijk vlot. Maar veel mensen merken dat het na een paar weken begint te vertragen.

In het begin val je misschien 2 kilo per week af of meer. Als je even bezig bent, dan misschien nog maar 300g of 100g. En ineens lijkt het halen van je streefgewicht nog een eindeloze lange weg. ​

Proberen snel en veel te vermageren is op termijn niet houdbaar, je valt ook niet alleen vet af trouwens, maar ook vocht en spiermassa​.. Dus probeer gelijkmatig af te vallen en niet te drastisch. Streef naar een halve kilo per week. (0,5% tot 1% van je lichaamsgewicht)

3. Je bent niet geduldig genoeg​

Ben je een week bezig? Geweldig! Maar het zal wel heel wat meer weken vragen voor je je streefgewicht bereikt.

Mensen willen snel resultaat, maar vet verliezen vraagt tijd en consequent ​het plan volgen, het volhouden. We kunnen niks forceren, je lichaam heeft tijd nodig, dat vet is er ook niet op een week bijgekomen, toch? Bereid je mentaal voor op een marathon, het proces van vermageren duurt weken of maanden. Maar dat heeft ook een groot voordeel! Dit is je kans om nieuwe gewoontes kweken, gezonde gewoontes deze keer.. zo vermijd je het jojo-effect.

Sportdiëtist Jens Lauwers heeft trouwens een aantal lekkere recepten verzameld die je kan uitproberen. Lekker en gevarieerd eten is belangrijk én leuk. Je kan ze hier downloaden

4. Je metabolisme vertraagt, waardoor je stopt met vermageren

Geloof het of niet, maar terwijl je gewicht verliest en slanker wordt, vertraagt je metabolisme.

Een lichaam dat minder weegt, heeft minder energie nodig om te blijven draaien dan een zwaarder exemplaar. Je bent minder calorieën gaan eten om te vermageren en dat werkte goed in het begin, maar dat aantal geschrapte calorieën volstaat nu niet meer.

Om het gewichtsverlies weer wat aan te zwengelen, probeer je calorie-iname te verminderen met 10 à 15% en bekijk hoe je daar op reageert.

5. Je bent minder actief

Voel je je wat lui of vermoeid? Wanneer je gewicht verliest, probeert je lichaam energie te besparen om te verhinderen dat je nog meer kwijt geraakt. Dus je gaat voelen dat je energieniveau vermindert.

Jammer genoeg, betekent minder energie verbranden ook minder gewichtsverlies.

Probeer daarom je dagelijkse beweging op peil te houden, stel jezelf een minimum doel. bv 10 000 stappen per dag.

​Als je wil beginnen met sporten en je weet niet hoe, hier krijg je duidelijke tips

Als je nog niet sport en wel zou willen beginnen, doe mee aan de Challenge van het kick ass team. We zetten je gratis op weg, 14 dagen krijg je per mail begeleiding, motivatie en natuurlijk ook een schema. Hier kan je je inschrijven

6. Je overcompenseert

​Wanneer we sporten, dan verbranden we heel wat meer calorieën dan wanneer we in de zetel liggen. Maar, na een harde trainingssessie eten we dikwijls teveel. We kiezen een te stevige maaltijd om 'aan te vullen' en geven ons lichaam meer dan het nodig heeft om te herstellen.

Wat we effectief verbrand hebben aan calorieën is dikwijls een stuk minder dan dat we denken. Op die manier kan onze post-workout maaltijd onbewust ervoor zorgen dat we overcompenseren en teveel eten, bijgevolg stop je met vermageren.

7. Je sport niet hard genoeg​

Ook al opgemerkt dat na een paar weken dezelfde training te doen, die training een stuk vlotter en gemakkelijker gaat?

Je lichaam past zichzelf aan en wordt efficiënter, dus de training die in het begin moeilijk was, is niet meer uitdagend genoeg​.

Een efficiënte machine verbruikt minder energie, dus je zal met dezelfde workout niet meer zoveel calorieën verbruiken als in het begin.

Blijf jezelf uitdagen in je trainingen, zo blijft je ook genoeg calorieën verbranden.

8. Je verliest vet, ook al denk je van niet

Weeg je jezelf elke week? Soms is dat niet genoeg om je een juist beeld te geven van de veranderingen aan je lichaam.

Gebruik een meetlint en schrijf de omtrek van je billen en buik op. Maak geregeld een foto van jezelf om de vooruitgang te zien. Je kan misschien wat ontmoedigd geraken door het getal op de weegschaal, maar je voor- en nafoto's tonen misschien een heel ander beeld.

Je kan vermageren zonder dat je het merkt op de weegschaal. Als je een kilo vet kwijt bent, maar je hebt een kilo spieren erbij gekregen.. de weegschaal toont geen verschil, maar je bent wel een stuk slanker.

Vertrouw niet op 1 bron om je vooruitgang te meten, dat is dikwijls bedrieglijk.

Dat waren 8 van de meestvoorkomende oorzaken waarom je niet meer afvalt.. Wil meer weten? Geef hieronder even je mailadres, dan houden we je op de hoogte!