Starten met sporten vanaf nul

Hoe ben ik (nog maar eens) begonnen

Een dik jaar jaar geleden zag ik er heel anders uit. Dat is ondertussen 25kg geleden en ik kon met moeite een kilometer of 2 wandelen. Het was zo erg dat ik de auto nam naar het park om daar met m’n hond te gaan wandelen, ook al was dat op nog geen kilometer van mijn huis. Ernaartoe stappen, een wandeling in het park maken en dan terug naar huis wandelen dat was teveel. Erg, maar zo was het.

Els full version starten met sporten

ik sta links op de foto he 😉

starten met sporten

Droom er eens op los

Op een dag besefte ik: dit moet anders of ik ga heel vroeg dood. Ik begin te dromen over wat ik ooit nog zou willen doen. De sky is the limit! Skydiven, de Kilimanjaro beklimmen, Base Camp op de Mount Everest bereiken, ooit wil ik die marathon over de Chinese Muur lopen, hoe zot is dat.. en eentje die al jaren in m’n hoofd zit en telkens terug komt: hoe waanzinnig moet het zijn om een volledige Ironman uit te kunnen lopen.

Als je net als ik toen veel, maar echt veel te veel, weegt en geen kilometer kan lopen.. is dat een behoorlijk hallucinante gedachte. Mijn omgeving verklaarde me compleet gek, onrealistisch, onverstandig.. maar.. het triggerde mij, zou ik het halen? Misschien wel, misschien niet.. spannend.. zoiets geeft mij energie.

Droom + plan = doel

Energie om een plan te koppelen aan die droom en tadaa.. ik heb een doel, concreet! Ik ga beginnen trainen dacht ik toen, want ik ga binnen de 5 jaar een volledige triatlon doen. Die belofte maakte ik aan mezelf. Onder voorbehoud van blessures natuurlijk. Als m’n lijf het niet aankan, dan zal ik het wel zien, maar ik ga mezelf nooit kunnen verwijten dat ik het niet geprobeerd heb.

Nu is het niet zo dat ik dacht, ok, Ironman dus, daar ga ik morgen voor beginnen trainen. Nee, dat is gedoemd om te mislukken, te veraf, te groot.. Ik heb me tussendoelen gesteld. Een paar halve triatlons, kwartafstanden in eigen land. Beginnen met een achtste zelfs en een aantal loopwedstrijden. Ik maakte een jaarplan op. Niet tot de volledige Ironman, nee, eerst een jaar naar een Halve triatlon. dat is al behoorlijk uitdagend maar omdat ik het al eens gedaan heb en niet snel last van blessures heb, dacht ik dat het haalbaar zou zijn.

De weg ernaartoe > het doel

Oh en trouwens, belangrijk detail.. het doel halen is niet het enige wat telt, dat is zelfs niet het belangrijkste.. de weg ernaartoe is waar het om draait. De gedachte aan de Ironman is voor mij het middel om mij in gang te zetten. Het trainen zelf en fit worden is uiteindelijk wat belangrijk is. Als je je teveel focust op het doel, dan wordt de weg ernaartoe een verplicht nummertje, waar je vanaf wil. Als je dan je doel bereikt hebt, dan zit het erop. En stel je eens voor dat je je doel niet haalt en je al die moeite tegen je zin zou gedaan hebben. Hoe ellendig zou je je dan voelen. Dus de weg ernaartoe is waar de focus ligt.

Gebruik je fantasie om jezelf te motiveren

Niet elke dag werk ik mezelf vrolijk in het zweet hoor. Maar ik heb massa’s trucjes om me als het nodig is te motiveren. Ik beeld me de aankomst in, massa’s mensen, ik begin zelfs sneller te lopen als ik me dat inbeeld op training. Soms denk ik aan de mensen die mijn plek zo zouden willen overnemen, mensen die ziek zijn of een beperking hebben, mensen die een goeie reden hebben om niet te sporten en er toch alles aan doen om terug te vechten. Ik rijd de ronde van Frankrijk mee in gedachten, of ik zit alleen vooruit in een ontsnapping van een Vlaamse klassieker.. Fantasie is eindeloos 🙂

Kies een doel dat bij je past, dat je triggert

Niet iedereen heeft dezelfde doelen natuurlijk. Ik heb nood aan iets groots, bijna onmogelijk, dat haalt mij uit de zetel. Maar ik ken ook mensen die op voorhand graag zeker willen zijn dat ze het kunnen halen. Bij hen werkt een te groot doel verlammend. Kijk wat werkt voor jou en maak het echt concreet. Zet er een datum op, kies een wedstrijd uit en schrijf je in. Niet twijfelen, gewoon doen, je hebt niks te verliezen. Nu al stress hebben is nergens voor nodig, uiteindelijk, wat gaat er gebeuren als je het niet haalt.. juist, niks. En je hebt ondertussen toch mooi je conditie verbeterd. Akkoord? Knik maar van ja, kom.. Ik zeg dit erbij omdat een datum zetten voor sommige mensen ook al verlammend kan werken, faalangst komt piepen.. Tijd om je erover te zetten. Beeld je in hoe het gaat zijn als je het wél haalt.

Geef niet meteen al je geld uit aan dure nieuwe spullen

Nu is het kwestie van te beginnen. Lopen is 1 van de goedkoopste sporten die er zijn. Loopschoenen aan en vertrekken. Je hebt echt geen schoenen van 150€ nodig, een broek en t-shirt die goed zitten en je kan vertrekken. Of je nu kiest voor lopen, wandelen, fietsen of zwemmen.. je begint van nul, je hebt geen dure spullen nodig. Een hartslagmeter is leuk, maar echt niet noodzakelijk nu, dat kan later ook nog. Het is zelfs aan te raden om te beginnen zonder, zo leer je je lichaam kennen. Luister naar je ademhaling. Kijk rond, geniet van wat je aan het doen bent. Haal jezelf niet neer, denk ‘wow, ik ben het gewoon aan het doen! Kick Ass!’ en niet ‘amai zo traag, zometeen wandelen ze mij voorbij’.

Hou die carbonfiets voor later.. koop hem voor je Kerst, verjaardag en Pasen 😉

Als je kiest voor fietsen, een aerodynamische fiets is ook niet nodig, zelfs op de fiets van je moeder kan je beginnen. Toen ik mee op fietsreis ging met Bike For Hope, naar de Franse Alpen, hebben we de hoogste geasfalteerde berg van Europa beklommen, Col de la Bonette, een klim van 26 kilometer (lees: niet trappen is stil staan en omvallen). Er was daar iemand die met een stadsfiets naar boven reed. Ik heb ook al aan recreatieve triatlons meegedaan waar ik mensen met een citybike zag meedoen. Dus laat materiaal geen excuus zijn. Hou je centjes bij en koop af en toe iets nieuws, iets wat je echt nodig hebt of om jezelf te belonen.

Als je iets koopt, koop dan goeie loopschoenen

Als je kiest voor lopen, is het eerste waar je je geld aan geeft, aan goede loopschoenen, daar kan je niet naast. Kies voor schoenen die stabiliteit geven en demping. Ga niet voor de lichtste en de snelste schoenen. Laat je adviseren in een speciaalzaak en bereid je mentaal erop voor dat de schoenen die het best bij jou passen, niet noodzakelijk de mooiste zijn.. meestal zijn er wel meerdere schoenen die bij je passen hoor, en kan je toch een beetje kiezen, maar het is niet dat je gewoon de mooiste kiest uit de etalage, de juiste maat past en klaar..

En dan ben je vertrokken

Beginnen dus, traag maar gestaag, je houden aan je schema, liefst geen trainingen overslaan, maar zeker geen trainingen inhalen. Luisteren naar je lichaam, als je ergens een pijntje voelt, stoppen en laten nakijken. Jezelf een schouderklopje geven als je weer thuis komt. Zelf loop ik meestal met m’n hond, Leon, een Jack Russell. Die heeft altijd zin om te lopen, als ik nog maar kijk naar m’n loopschoenen begint hij al te springen. Dat helpt natuurlijk om te vertrekken 😉

Hartslagmeter en een coach

Toen ik een uur kon lopen, besloot ik om een coach onder de arm te nemen. Dat hoeft niet noodzakelijk, maar omdat ik toch op vrij korte tijd een halve triatlon wilde doen, wilde ik geen tijd verspillen door inefficient te trainen. Wat ik wel iedereen aanraad is om op een bepaald moment volgens hartslag te trainen, vooral als je langere afstanden begint te lopen. Je doet dan een inspanningstest, je loopt op een loopband en op regelmatige tijden prikken ze een beetje bloed. Daarmee kunnen je hartslagzones bepaald worden. Ook als je zonder coach traint zijn die handig om te weten. Zo weet je hoe hoog je hartslag mag gaan als je op uithouding wil trainen bijvoorbeeld, of als je sneller wil lopen maar toch niet verzuren dan weet je wat jouw grenzen zijn.

Verkondig waar je mee bezig bent

Nog een tip waar ik aan denk die mij enorm helpt. Sociale media.. verkondig je doel aan je vrienden, laat af en toe weten hoe de trainingen verlopen, volg op Instagram mensen die ook aan het sporten zijn. Als je constant foto’s ziet van mensen die aan het sporten zijn, dan motiveert dat, mij toch in ieder geval.. Hou je trainingen ook bij. Dat kan online, via Strava of Garmin Connect of ontelbare andere apps. Je kan zo gemakkelijk je progressie volgen. En je vooruitgang zien en voelen, dat werkt uiteraard ook motiverend. Hoeveel kilometer heb je deze maand afgelegd, dat is al ongetwijfeld meer dan vorige maand. Weet dat er 'slechte dagen' zullen zijn, dat hoort erbij. Maar op zo'n dagen niet teveel nadenken en je afvragen hoe het komt, naar buiten en er het beste van maken. De volgende training gaat weer een stuk vlotter, je zal het zien!

Wil jij ook opnieuw beginnen sporten, laat me je helpen.. Ik heb speciaal voor starters de Kick Ass Challenge ontwikkelt. Kies welke sport je wil doen en dan motiveer ik je 2 weken lang zodat je goed vertrokken bent. Het kost helemaal niets, dus gewoon doen 🙂 Hier kan je inschrijven!

Ook interessant