Beginnen sporten ja, maar hoe hou je het vol? Zo doe ik het.

 

En waarom het trouwens nu het perfecte moment is om te beginnen.

 

Ik ken het hoor.. volle moed knoop je de veters van je loopschoenen en vertrek je.. om al heel snel jezelf tegen te komen. Maar het zal beteren zeg je tegen jezelf. Het is normaal dat het nu zwaar is en niet lekker gaat. Je bent nog maar pas begonnen. En ja, er komt verbetering in, in de volgende dagen en misschien weken.. maar toch gaat het traag, te traag naar je zin.. waarom doe je het eigenlijk.. jezelf zo pijnigen. In het zweet werken.. En dan komt het.. slecht weer, langer gewerkt, moe, oh net gegeten, tis al donker, geen zin, 'ik zal morgen gaan', er is iets leuks op tv, 'nee echt, morgen zeker'.. noem maar op. Stilletjes aan verdwijnt het sporten weer uit je leven.

 

Oh en ook eentje dat ik lang gebruikt heb om het beginnen sporten zelfs uit te stellen..

Ik moet eerst afvallen voor ik ga sporten.. dan gaat het beter gaan, minder kans op blessures..

 

Wat ben ik blij dat ik dat achter me gelaten heb. Ik ben anderhalf jaar geleden voor het laatst opnieuw begonnen met sporten, deze keer hou ik het wel vol. Ik heb een manier gevonden. Misschien geeft mijn verhaal je een andere kijk, helpt het om in te zien dat het een keuze is. Ja, dat wist je eigenlijk al.. als je het echt wil, dan doe je het gewoon.. maar toch.. ik heb er ook een goeie reden voor gevonden, de beste.. mijn geluk.

 

finish foto's Vichy en Dubai

Links: Ironman Vichy (aug 2016)
Rechts: Ironman Dubai (jan 2017)

Nu is echt het perfecte moment om te beginnen

 

Hoera! Ik heb het gehaald! 23 april 2017, ik heb m’n eerste marathon uitgelopen.

 

Een stevig hoera moment en zo zijn er het afgelopen anderhalf jaar wel meer geweest.

 

Hoera! Ik heb het gehaald, de Halve Ironman van Dubai in januari.

 

Hoera! Eind augustus vorig jaar, de Halve Ironman van Vichy en hoera, de triathlon van La Roche-en-Ardenne. Met nog wat teveel aan kilo’s toch maar mooi 2x (!!!) de Haussier beklommen in die wedstrijd, die toch als de zwaarste beklimming in eigen land bekend staat.

 

En zo zijn er nog ontelbare momenten geweest. Van hoera, 10 minuten aan een stuk gelopen tot hoera, 25kg eraf, jawel en dat allemaal op een dik jaar tijd. Allemaal mijlpaaltjes.

 

Daarom is het nu het perfecte moment om te beginnen sporten. Je gaat zo blij zijn over 3 maanden en over een jaar nóg blijer, dat je vandaag begonnen bent. Je kan heel veel mijlpaaltjes zetten op 3 maanden tijd. Echt waar. Wat dacht je van 750m zwemmen, 20 km fietsen of 5 km lopen. Dat kan hoor, misschien zelfs achter elkaar in een eerste sprinttriatlon en ook nog eens 6kg lichter. En over een jaar doe je misschien zoals ik, een halve Ironman en weeg je 25kg lichter. Wat je ook wil bereiken, het kan en de snelste manier om er te geraken is door te beginnen, vandaag..

 

Klik klik klik klikkerdeklik

 

Ik kan het weten, ik kom van ver.. heel ver. Eind 2015 heb ik de klik gemaakt. Die heb ik nog al eens gemaakt in m’n leven, ik heb al veel kliks gemaakt, ik kan me de kliks zelfs niet allemaal meer herinneren, maar nu is het voor echt. Ik weet het zeker. Hoe komt het dat ik nu zeker weet dat ik niet meer ga hervallen? Er is structureel iets veranderd. Ik ga je vertellen wat precies.

 

M’n vorige klik was 6 jaar geleden.. ik ging nog maar eens afvallen en sporten, ik had nog nooit op een koersfiets gezeten, maar ik moest en ik zou een halve triatlon uitlopen. Veel getraind, afgevallen en ja ik heb het gehaald.. 4 jaar geleden, de Challenge in Almere, daarna.. viel alles weer stil, kwamen de kilo’s er weer snel bij en de conditie ging omgekeerd evenredig naar beneden. Nu is het anders. Het bewijs heb ik voor mezelf al geleverd. Ik zal je vertellen hoe..

 

Waar liep het de vorige keren mis? 

 

Meestal zette ik mij een doel, deed ik daar alles voor en eens het doel bereikt was, was het dat.. geen volgend doel gezet.. geen echte verandering in levensstijl. Vooral blijheid en opluchting dat ik het gehaald had en ik herviel weer in m’n oude gewoontes. Heel dikwijls ging het al eerder fout en haalde ik het doel sowieso al niet, omdat er ‘iets tussenkwam’ of omdat ik ‘te zwak’ was om vol te houden.. Daarnaast ben ik nogal gevoelig aan stress en als er mij iets emotioneel overhoop haalt, dan begin ik te eten en lijkt alle energie uit m'n lijf te lopen. Klinkt misschien herkenbaar? Luister, ik weet in ieder geval dat ik nu echt veranderd ben, jij kan dat ook.

 

Ja het kan anders..

 

Ik ben behoorlijk getest geweest het afgelopen jaar. Er zijn grote verschuivingen geweest in m’n leven. Dingen die me aan het wankelen brachten misschien, maar nu komt het.. ik heb me er niet meer door omver laten gooien, m’n systeem werkt. Hoe zit dat?

 

Ik heb m’n focus verlegd. Voila, zo eenvoudig is het, geen hocus pocus, geen dure cursus.. ik heb het bij mezelf gezocht en gevonden (Halleluja! Ja, ik hoor een koor zingen nu). Eigenlijk is het heel simpel, ik kijk naar wat mij gelukkig maakt en me goed doet voelen. En dat bewaak ik als een moeder haar jongen.

 

Is dat niet egoïstisch? Nee, absoluut niet. Iedereen in je omgeving wordt er beter van wanneer jij gelukkig bent en je sterk voelt. Heb ik gelijk? (ja, knik maar met je hoofd, 't is zo)

 

Focus op wat belangrijk is

 

Als ik alleen naar mezelf kijk, zijn er voor mij 2 dingen belangrijk:

 

Een goeie conditie hebben, waardoor ik alles wat ik in m’n hoofd krijg, ook kan doen. Als ik m’n huis wil schilderen, dan ben ik daar fysiek toe in staat, ik kan naar Scherpenheuvel wandelen wanneer ik daar zin in zou hebben, ik kan langer voetballen dan m’n neefjes, ik word toegelaten als ik wil Wing Walken (bovenop een stuntvliegtuig staan, terwijl die stunts doet.. jawel, dat staat op m’n bucket list en blijkbaar staat daar een gewichtslimiet op) Enfin, wat ik wil zeggen is, ik wil geen fysieke beperkingen hebben om te doen wat ik wil. Dat is belangrijk voor mij.

 

Daarnaast wil ik mij goed voelen, uiteraard, simpelweg gelukkig zijn.

Parapente op Alpe d'Huez

 

De moeder en haar jongen..

 

Hoe bewaak ik dat? Wel, ik weet dat ik vooral m’n emoties in het oog moet houden. Als ik me ergens triest, ongelukkig of lastig over voel, dan heeft dat meteen gevolgen (James, haal de chips maar uit de kast). Na 41 jaar begint een mens zichzelf te kennen.. Dan begin ik meer te eten en heb ik veel minder energie, waardoor ik minder ga sporten.. en jawel..de vicieuze cirkel is vertrokken. Dus, hoe doe ik het nu?

 

Ik let er bewust op hoe ik me voel. Ben ik gelukkig? Dat lijkt eenvoudig, maar ik (jij misschien ook?) maak mezelf soms wijs dat ik gelukkig ben, want ik hoor toch gelukkig te zijn.. ik ben gezond en heb een goeie job.. maar hoe komt het dan dat ik minder zin heb om te sporten? Alarmbel! Waarom  begin ik meer foute dingen te eten? Loeiende sirenel!!! Uitzoeken.. en heel eerlijk met mezelf zijn. Oorzaak gevonden? Oorzaak liquideren.

 

Daar ben ik radicaal in geworden. Ik ga zelfs zo ver dat ik bereid ben om m’n job, m’n huis, auto.. whatever.. op te geven. Niets is zó belangrijk dat het mijn gelukkig zijn mag hypothekeren.

 

Concreet voorbeeld: Op m’n job moest ik sinds begin dit jaar tijdens de vroege ochtend in het weekend werken. 2 dagen per week vroeg opstaan en de rest van de week vrij. Veel mensen zouden daar voor tekenen.. Maar, probleem is, dat werkt niet voor mij. 2 keer om 4u opstaan en de rest van de week ben ik een zombie. Mijn ‘oude ik’ zou dat toch verder blijven doen zijn, want:

  • er zijn zoveel mensen die veel slechtere uren hebben
  • het betaalt goed
  • het zal niet voor altijd zijn
  • ik ben toch niet zwak? ik doe aan triatlon!
  • wat een luxeprobleem, ik zou me moeten schamen..
  • wat ga ik anders doen?
  • ik wil m’n job niet kwijt

Ook al maakte me dat ongelukkig, ik zou verder gedaan hebben.. en ik zou zeker gestopt zijn met sporten en het enige record dat zou verbroken worden, is de toptijd waarmee de kilo’s er weer bij zouden komen. En hierdoor weet ik dat ik veranderd ben, dat ik nu de echte klik gemaakt heb.

 

Als je het anders wil, moet je het anders doen

 

Ik ben gestopt met die vroege ochtenden, als freelancer een serieuze sprong, want daarmee valt m’n inkomen ineens voor 80% weg. Maar er is geen andere optie, mijn geluk en me goed voelen staan voorop nu. Dat is het enige wat telt, ik leef maar 1 keer, ik wil niet ongelukkig zijn en al zeker niet wanneer ik het in eigen handen heb.

 

Niet iedereen kan het zich permitteren om zo'n drastische stap te zetten, dat besef ik. Ik heb geen kinderen en hoef met niemand rekening te houden. Maar wat ik wil zeggen is, dat als je het anders wil, dat je het dan anders moet doen. En ja dat vraagt misschien een beetje moed.. en daar helpt sporten ook bij, het geeft zelfvertrouwen.

 

Ooit over het rode tapijt gelopen van een Ironman? (of een filmpje gezien op youtube van een recreant die over de meet komt? Dit bijvoorbeeld, of dit en dit)

Dan weet je wat ik bedoel..

 

dat gevoel..

 

van onoverwinnelijkheid..

 

van maanden werken voor iets..

 

tot het uiterste gaan..

 

en dan toch nog een stukje verder..

 

van bereid zijn pijn te lijden en af te zien..

 

om dan uiteindelijk..

 

strompelend..

 

de finish te halen.

 

Helemaal leeg en kapot en toch voel je je The King of the world.

 

King of the world

 

Als ik dát kan, gewoon omdat ik dat zelf wil, ook al ben ik bij de laatsten, ook al ben ik geen topatleet, verdien ik er geen cent mee.. als ik dat kan.. zo kan doorzetten.. dan weet ik gewoon dat ik dat in het dagelijkse leven ook kan. Dat er weinig is, waarmee ze mij ‘eronder’ gaan krijgen of doen opgeven. Dus zonder job vallen, doet mij niet panikeren, soms wat twijfelen natuurlijk, een zwak moment is normaal, maar ik geloof er rotsvast in dat het goed komt.

 

Soms heb je de dingen niet in eigen handen

 

Maar er zijn toch ook externe factoren die je ongelukkig kunnen maken, waar je niets aan kan veranderen?

 

Ja absoluut. Zoals ik al zei, ik ben 41 ondertussen.. ik heb al wat meegemaakt, zoals iedereen. In 2010 is een gedeelte van m’n huis ingestort door graafwerken op een bouwwerf naast mijn huis. Mijn huis werd onmiddellijk onbewoonbaar verklaard en ik stond letterlijk meteen op straat. Die zaak is nu nog altijd aan de gang.. Enfin, dat is wat je kan zeggen een tegenslagske..

 

Maar er is iets wat ik veel erger vind en waar ik ook niks aan kan veranderen. Mijn vader heeft Alzheimer, vastgesteld toen hij eind in de 50 was. Jongdementie zoals ze dat dan noemen, ondertussen is hij 67 en afgelopen zomer is hij verhuisd naar een woon-en verzorgingstehuis. Ik hoef je niet te vertellen dat zoiets een mega-impact heeft. Mijn vader is altijd sportief geweest en ik vind het zó jammer dat hij mijn klik niet meer beseft, hij zou trots zijn.. weet ik zeker..

 

Dus ja, externe factoren zijn er ook, maar ik denk dat ik daar redelijk goed mee om kan. Als ik iets niet kan veranderen, dan moet ik ermee leven. Het een andere betekenis geven of los laten. De toestand rond mijn huis heb ik losgelaten, dat is geen deel van mijn dagelijks leven meer. Mijn vader daarentegen, die neem ik mee in alles wat ik doe. Hij geeft me net extra motivatie om vooral altijd te kiezen voor de dingen die me gelukkig maken. Om door te bijten, om zo hard te leven als ik maar kan. Geen moment wil ik meer verspillen. Voor hem en voor mezelf.

 

Iedereen is anders natuurlijk. Misschien ben jij net goed in omgaan met dingen die je in eigen handen hebt en raak je helemaal van slag van externe factoren. Bij mij is het dus andersom en ik weet dat ik daar waarschijnlijk m’n hele leven aandacht voor zal moeten hebben. Erop letten dat het niet de foute kant op gaat.

 

Sport als graadmeter van geluk

 

Bon, dat is dus mijn ‘systeem’. Voor mij zijn sporten en gezond eten graadmeters geworden van mijn geluk, daarmee hou ik in het oog hoe het eigenlijk met mij gaat. Sport is dus op die manier echt een onderdeel van m’n leven geworden, een onontbeerlijk deel.

 

Mensen die al jaren sporten gaan misschien zeggen, waar komt die nu mee af, dat is toch logisch. Wel, voor mij is het alsof ik het licht gezien heb. Sport was altijd iets dat ik wel wilde doen, ik droomde van een gezond en sportief leven, maar ik had toch zo weinig tijd, ik was te moe, ontelbare redenen (ja, noem het maar gewoon excuses). Het was nóg maar iets dat ik erbij wilde nemen in m’n al drukke agenda. Het voelde ook aan als een luxe, iets voor als alles meezat en er tijd was, iets extra's. Bijgevolg was het dan ook het eerste dat ik liet schieten. Maar nu zie ik in, dat het een fundament is van mijn gelukkig zijn.

 

Enter de sportmaniak? .. nope

 

Als ik mij m’n perfect leven inbeeld dan zie ik mezelf onder andere als een sportief en gezond iemand, iemand die leuke en uitdagende dingen doet. Niet als iemand die niets anders doet dan sporten. Ik wil genieten van het leven en genieten van lekker eten. En het gekke is, lekker is nu meestal gezonder, ik drink ook minder alcohol. En dat is geen opgave meer, het kost me geen moeite, het is gewoon wat me gelukkiger maakt. (ja, doe nog maar eens een Hallelujah)

 

Ondertussen heb ik een hele weg afgelegd, zowel fysiek als mentaal. Dus als jij wil, (nee, schrap dat..) Dus als jij nu gaat beginnen met sporten en je weet niet hoe of wat eerst te doen, dan heb ik wel wat tips waar je wat aan hebt.

 

Oh.. en om je te tonen vanwaar ik kom..

 

Dit is hoe ik eruit zag toen ik begon. Het is de enige foto die ik nog kon terug vinden van mezelf. Ik was heel goed geworden in het ontwijken van camera’s. Ik heb veel foto’s gedelete. Maar deze vond ik terug op Google.. (ja, het internet onthoudt alles..) dus ja..

 

niet schrikken..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Els Full Version

Ik sta links op de foto he 😉

 

Hoeveel woog ik toen denk je? Klik even hieronder en geef je email door. Ik zal je vertellen hoeveel ik toen woog .. ja.. je begrijpt dat zoiets niet graag aan de grote klok hang 😉

 

Mijn Gewicht Weten?

Geef maar toe dat je nieuwsgierig bent.. Ik heb het nog nooit aan iemand (echt waar).. ben er niet trots op.. :

103..

echt waar.. maar hoe erg ik me er ook over schaam dat ik het zover had laten komen, zo trots ben ik nu op waar ik nu sta. Geen operatie, geen maaltijdvervangers, gewoon normaal eten. Minder en gezonder.. dat is zo, maar op een rustig tempo. Niets drastisch of extreem, iets waar ik mee kan leven. Leven idd, nog heel lang hoop ik 😉 Misschien moet ik hier een andere keer uitgebreider over schrijven.